background shape

Energieprijzen Stijgen: Nieuwe Contracten Iets Duurder

article featured image

De tarieven voor nieuwe energiecontracten zijn in september licht gestegen, meldt de toezichthouder. Klanten die recent een vast contract hebben afgesloten, zijn 2 tot 3 procent duurder uit. Voor variabele contracten is de prijs met 1 procent gestegen ten opzichte van augustus. Deze stijgingen worden toegeschreven aan de schommelingen op de energiemarkt, met name door hogere gasprijzen in Europa.

Invloed van Europese Gasprijzen

De prijsstijgingen op de energiemarkt zijn in lijn met de toegenomen Europese gasprijzen in augustus. Deze stijging werd veroorzaakt door onzekerheden rond de doorvoer van aardgas uit Rusland via Oekraïne. De energiecrisis, die in 2022 ontstond door de oorlog in Oekraïne, blijft daarmee doorwerken in de huidige markt. Dit zorgde destijds voor een sterke daling in het aanbod van vaste contracten, die nu weer steeds vaker worden afgesloten door Nederlandse huishoudens.

Meerderheid van de Contracten Nu Vast

De toezichthouder meldt dat het merendeel van de energiecontracten inmiddels vast is, vaak met een looptijd van één of twee jaar. Momenteel zijn er bijna vier miljoen van deze vaste contracten in omloop. Hoewel vaste contracten de voorkeur lijken te krijgen, groeit ook het aantal variabele contracten. In de afgelopen maand sloten steeds meer huishoudens een variabel contract af, mede door de flexibiliteit die deze bieden.

Opkomst van Dynamische Contracten

Daarnaast wint het dynamische energiecontract langzaam terrein in Nederland. Bij deze contracten fluctueren de energieprijzen op dagelijkse of zelfs uurbasis, afhankelijk van de marktomstandigheden. Hoewel dit soort contracten kansen biedt op lagere prijzen tijdens gunstige marktsituaties, brengt het ook risico’s met zich mee. Vooralsnog blijft het aantal dynamische contracten beperkt tot 343.000, wat slechts een klein deel van de particuliere markt beslaat.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700

bereikbaar tussen:
9:00 - 12:00 en 13:00 - 17:00

icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right