background shape

Europese gasprijzen stijgen naar hoogste punt sinds december 2023

article featured image

De Europese gasprijzen hebben het hoogste niveau sinds begin december 2023 bereikt, na berichten dat Oekraïne een cruciaal doorvoerpunt voor Russisch gas heeft ingenomen in de oorlog met Rusland. De marktprijs op de Amsterdamse gasbeurs steeg donderdagochtend naar 38,69 euro per megawattuur. Deze stijging lijkt direct samen te hangen met het nieuws uit de grensstreek van Oekraïne en Rusland.

Onzekerheid over gasleveringen drijft prijzen op

De prijsstijging volgde op onbevestigde berichten dat het Oekraïense leger het doorvoerpunt voor gas bij de Russische grensstad Sudzha heeft ingenomen. Dit punt is momenteel het enige dat nog wordt gebruikt voor de aanvoer van Russisch gas naar Europa. De inname heeft geleid tot zorgen over de continuïteit van de gasleveringen naar Europa, wat de marktprijzen verder opdreef. Eerder deze week schommelde de prijs nog rond de 35 euro per megawattuur.

Bevestiging gasleveringen kalmeert markt niet

Ondanks de onrust op de markt, hebben zowel de Oekraïense gasnetbeheerder als het Russische gasbedrijf Gazprom woensdagavond laten weten dat de doorvoer van Russisch gas via Sudzha op een normaal niveau blijft. Deze geruststelling heeft echter niet kunnen voorkomen dat de gasprijzen bleven stijgen.

Zorgen over energievoorziening houden aan

De huidige situatie onderstreept de aanhoudende onzekerheid in de Europese energiemarkt, waar politieke en militaire ontwikkelingen directe invloed hebben op de prijs van gas. De situatie rond Sudzha blijft nauwlettend in de gaten gehouden door zowel marktanalisten als regeringen, gezien het belang van deze doorvoerroute voor de gasvoorziening in Europa.



Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700

bereikbaar tussen:
9:00 - 12:00 en 13:00 - 17:00

icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right