background shape

Nederlanders Steunen Aardgasvrije Verwarming, maar Zorgen over Betaalbaarheid en Overheidsvertrouwen

article featured image

Een meerderheid van de Nederlanders staat achter de transitie naar aardgasvrije verwarming, maar maakt zich grote zorgen over de kosten en de rol van de overheid in deze verandering. Dat blijkt uit een recente studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), gepubliceerd na een enquête onder meer dan tweeduizend burgers.

Steun voor Klimaatmaatregelen, maar Zorgen over Warmtepompen en Warmtenetten

Volgens het onderzoek beschouwt driekwart van de Nederlanders klimaatverandering als een belangrijk probleem, en willen bijna negen op de tien burgers minder afhankelijk zijn van buitenlandse energie. De overstap van aardgas naar alternatieven zoals warmtepompen of warmtenetten wordt gezien als een deel van de oplossing. Toch heerst er bezorgdheid over specifieke maatregelen, zoals de aanleg van warmtenetten en de verplichte aanschaf van warmtepompen.

Rol van Gemeenten Ter discussie

Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid om de transitie naar duurzame verwarming in goede banen te leiden, maar het PBL stelt vraagtekens bij hun capaciteit om de kosten eerlijk te verdelen. Gemeenten beschikken niet over de financiële middelen om de overgang grootschalig te subsidiëren, waardoor burgers verwachten dat de Rijksoverheid bijspringt. Inconsistentie in het beleid, zoals bij de salderingsregeling voor zonnepanelen, draagt bij aan de scepsis over de duurzaamheid van de plannen.

Laag Vertrouwen in de Overheid

Het onderzoek toont aan dat veel Nederlanders weinig vertrouwen hebben in de overheid, vooral als het gaat om de uitvoering van klimaatbeleid. Een meerderheid van de ondervraagden staat kritisch tegenover de betrokkenheid van commerciële bedrijven bij warmtenetten en pleit voor meer gemeentelijke controle. Toch is ook het vertrouwen in gemeenten beperkt, met veel burgers die vinden dat een gemeente niet zou moeten kunnen besluiten om het aardgasnet in een wijk weg te halen.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700

bereikbaar tussen:
9:00 - 12:00 en 13:00 - 17:00

icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right