background shape

Verzekeraars Kritisch op Gebrek aan Overstromingsverzekering

article featured image

Grote verzekeraars uiten hun ontevredenheid over het uitblijven van een vangnet voor schade door grote overstromingen. ASR en Achmea pleiten voor een gezamenlijke oplossing met de overheid om overstromingsschade van grote rivieren en het IJsselmeer te verzekeren, maar na langdurig overleg ziet de overheid daar vanaf.

Schade overstroming kleine rivieren gedekt

In Nederland dekt een woonverzekering vaak schade door overstromingen van kleine rivieren en beken. Dit geldt echter niet voor grote wateren zoals de Rijn, Maas of het IJsselmeer. Het verzekeren van dit type overstromingen is volgens verzekeraars onbetaalbaar zonder overheidsgarantie, vooral omdat de risico's ongelijk verdeeld zijn over het land.

Overleg Sinds Limburgse Watersnood

Sinds de overstromingen in Limburg in 2021, waarbij zowel kleine rivieren als de Maas buiten hun oevers traden, is er intensief overleg geweest over een verzekering voor grote overstromingen. Verzekeraars werkten samen met de overheid aan een oplossing waarbij iedere woonverzekering dit soort schades zou dekken, ondersteund door de overheid.

In juni besloot het vorige kabinet echter dat zo'n regeling te duur zou zijn, met naar verwachting 3 euro extra per maand per huishouden. Daarnaast vond de overheid een verzekerde dekking van enkele miljarden euro’s niet voldoende. De overheid stelde dat verzekeraars alleen een rol kunnen spelen in de schadeafhandeling bij grote overstromingen.

Verzekeraars Dringen aan op Herziening

Door het uitblijven van een verzekering blijft het enige vangnet voor grote overstromingen het rampenfonds van de overheid. Dit fonds biedt echter geen duidelijkheid over de hoogte van de schadevergoedingen, wat tot ontevredenheid leidt bij de verzekeraars. Zowel Achmea als ASR roepen het kabinet op om het besluit te herzien en te zoeken naar een verzekeringsoplossing.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700

bereikbaar tussen:
9:00 - 12:00 en 13:00 - 17:00

icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right